maanantai 1. marraskuuta 2010

eTourism-seminaari 23.9.10

Taustaa

Osallistuin tämän vuoden syyskuussa ensimmäistä kertaa Maailman matkailupäivän -seminaariin, joka oli yhdistetty Matka alkaa verkosta -seminaarin kanssa yhden päivän kokonaisuudeksi, eTourism-seminaariksi. Ohjelma vaikutti mielenkiintoiselta ja osallistuminen sisältyi Haaga-Heliassa suorittamaani erikoistumisopintokokonaisuuteen (Matkailun sähköinen liiketoiminta), joten odotin seminaarilta paljon uusia ajatusavauksia itselleni.



Maailman matkailupäivän teemana oli tänä vuonna "Elämys, sähkö ja raha - matkailun uusi nousu" ja keskittyi erityisesti kahteen ensimmäiseen teemaan, taustallaan tietysti se ainainen kolmas teema, raha.



Puheenvuoroja

Aamun puheenvuoroista terävimpänä mieleen jäi professori Hargreavesin luento musiikin vaikutuksesta ihmisten ostotottumuksiin. On mielenkiintoista, miten paljon ihmisen alitajuntaan ja sen kautta käyttäytymiseen voidaan vaikuttaa musiikilla. Puheenvuorosta tuli mieleen Tarssasen luentokokonaisuus elämyksestä ja elämyksen onnistumisen edellytyksestä: Kaikki aistit vastaanottavat samaa viestiä --> kokemus on kokonaisvaltainen, ehyt ja muuntuu parhaassa tapauksessä elämykseksi. Vaikka puheenvuoro oli mielenkiintoinen, jäin kuitenkin kaipaamaan voimakkaampaa matkailullista näkökulmaa aiheeseen.



Aamupäivän jälkeen valittavana oli kaksi trackia: Maailman matkailu päivän- tai Matka alkaa verkosta -teemat. Itse en osanut valita vaan toista, sillä molemmissa oli oleelliselta tuntuvaa ohjelmaa, joten poikkelehdin kumpaisessakin valitsemalla päältä parhaat. Tai näin ainakin kuvittelin.



Suomen Luontomatkat Oy:n Holopaisen "Elämyksen suunnittelu ja toteutus" oli ensimmäinen kuulemani teemapuheenvuoro. Tätä en kommentoi sen suurmmin kuin että tuo oli tosiaan eräänlainen elämys. Elämyksen kriteeri täyttyi ihan sillä, että kaikki meni puheenvuorossa yhtälailla putkeen. Aikamoista.



Sirkku Laineen "Augmented Reality -teknologia" -puheenvuoro liikkui jo eri sfääreissä ja antoi ajattelemisen aihetta tulevaisuudesta matkailualalla ja mm. markkinointivälineiden murroksesta sähköistymisen myötä. Sirkku heitti hyviä ajatuksia mm. matkailuesitteiden uudistumisesta huomattavasti eläväisempään muotoon. Mahtavia ajatuksia ja hänen luennon jälkeen jäi kaipaamaan aikakonetta, jolla saisi edes lyhyen kurkistuksen tulevaisuuteen. Saamme jatkuvasti sekä kehittyneempää teknologiaa että uusia tuotteistuksia palvelualalle ja kukaan ei tiedä eikä ehkä edes uskalla arvata mihin tämän innovaatiopikajunan kanssa pysähdymme tai pysähdymmekö lainkaan.



Seminaarin arviointi

Kaikenkaikkiaan antaisin seminaarille arvosanaksi 8-. Sisällössä olisi voinut olla mielestäni enemmän uutta ja räväkämpää tarjontaa. Lisäksi jäin kapaamaan osaan puheenvuoroista voimakkaampaa keskittymistä matkailukenttään, kun kerran matkailualan seminaarista oli kyse.



Hieman sivussa sisällöllisestä kommentoinnista jäin miettimään myös seminaarin puhujia: osa heistä tuntui olevan suhteellisen omalaatuisia ja jäin pohtimaan kulkeeko erikoisuus a)matkailualalla, b) sähköisen liiketoiminnan alalla, c) konsulteissa vai d) kriittisessä yhdistelmässä näitä kaikkia:)?

1 kommentti:

  1. Ai että mulla on hauskaa täällä! En tiedä lukeuduinko kategoriassasi näihin omalaatuisiin puhujiin :D Kyllä mä syyttäisin omalaatuisuudesta sähköisen liiketoiminnan alaa ja sitä, että ollaan konsultteja. Sähköinen liiketoiminta vetää puoleensa nörttejä ja kosultilla pitää olla röyhkeyttä neuvoa muita. Vähemmästäkin tulee vähän omalaatuiseksi :D

    Terveisiä vaan Uudestakaupungista!

    VastaaPoista